Vaste Activiteiten

Vergaderingen

Het dagelijks bestuur

Maandelijks worden onze leden uitgenodigd om de werking van de vereniging te bespreken in een Werkvergadering, in het Dagelijks Bestuur en in de Raad van Bestuur. Als vereniging waar armen het woord nemen vinden wij het erg belangrijk dat mensen in armoede mee beslissen.

 

Themawerking

Het beleid beïnvloeden

Via het Netwerk tegen Armoede, en samen met de 59 andere 'verenigingen waar armen het woord nemen' proberen wij het beleid te beïnvloeden. Onze kennis en ervaringen worden door het Netwerk opgepikt en meegenomen in de gesprekken met de Vlaamse overheid. Jaarlijks kiezen onze leden een thema dat voor hen belangrijk is (wonen, sociale dienstverlening, cultuur, gezondheid,…) waarrond gewerkt wordt.

Permanentie

Beschikbaarheid

Woensdag- en vrijdagmiddag staat de deur open voor iedereen die graag een praatje komt maken met lotgenoten, de wasmachine wil gebruiken, een boek wil ontlenen of een pc wil gebruiken, ...

't Paletje

Wees creatief

Elke eerste, derde en vijfde vrijdagvoormiddag van de maand is er creatief atelier (schilderen, boetseren, beeldkunsten, ...) waar mensen met en zonder armoede-ervaring samen kunnen ontspannen en hun talenten ontdekken.

Samen zingen

Muzikale ontspanning

Elke tweede en vierde vrijdag van de maand komt ons koortje De Vrolijke Noten bij elkaar. Tijdens ons zanguurtje oefenen we liedjes in die gekozen worden door de groep. We legden reeds een heel repertoire aan van zowel Nederlands-, Frans- als Engelstalige liedjes. Enkele keren per jaar treden we met ons koortje ook op in de buurt.

Atelier ‘Naald en Draad’

Kledij herstellen

Elke eerste vrijdag van de maand kan je bij De Vrolijke Kring je kleding komen herstellen. Je herstelt zelf je kleding maar kan voor hulp steeds terecht bij de vrijwilligster die deze activiteit begeleidt.

Informatica

Computers ter beschikking

Tijdens de permanentie staan er computers ter beschikking. Je kan er informatie opzoeken of met de computer leren werken op een laagdrempelige manier (tekstverwerking en internet): elke eerste, derde en vijfde vrijdag van de maand van 9u00 tot 11u30.

Bibliotheek

Voor de boekenwurm

Wie graag leest of informatie wil opzoeken kan bij ons terecht in onze bibliotheek. Er zijn prachtige splinternieuwe boeken voor zowel volwassenen als kinderen te vinden.

Maandelijkse nieuwsflash

Nieuws en weetjes

Elke maand sturen we een kalender met nieuwsflash de wereld in. Hierin vind je een overzicht van onze activiteiten en info over een actueel thema.

Rap op stap

Voor de actievelingen onder ons

Zin in vakantie? Een uitstap of een leuke activiteit? Elke woensdag kan je het aanbod bekijken in ons Rap-op-Stapkantoor in De Vrolijke Kring. Op vrijdagnamiddag vind je onze vrijwilligster in De Botaniek of in de speel-o-theek.


Internationale dag van Verzet tegen de Extreme Armoede
17 oktober - Armoede: een blok aan ons been

"De steen" is een begrip, 17 oktober een dag van allen die tegen armoede vechten in Ronse.


Variërende Activiteiten

Vormingen volgen en geven.

De maatschappij sensibiliseren voor de problematiek van de armoede.

Andere verenigingen ontmoeten en samenwerken.

Samen op uitstap.

Individuele Ondersteuning

Sommige mensen voelen zich niet sterk genoeg om in een groep te functioneren of vinden hun weg niet naar de juiste sociale diensten. Met ondersteuning van Lucile kunnen ze samen zoeken wat de prioriteiten zijn en daarna aan de slag gaan om iets te veranderen aan hun situatie. Het belangrijkste hierbij is de toeleiding naar de juiste sociale diensten.