17-102014

Marktactie 15 oktober in Ronse

De bedoeling van de marktactie was om mensen te sensibiliseren over het recht op wonen, het recht op werk en het recht op gezondheid. Drie grondrechten die voor mensen in armoede niet altijd vanzelfsprekend zijn. Want armoede is niet alleen een financieel probleem. Armoede laat zich voelen op alle levensdomeinen.
Daarom vinden we het belangrijk dat we in de Werkgroep Kansarmoede kunnen samen zitten met verschillende diensten die elk vanuit hun eigen domein signalen van mensen in armoede op tafel kunnen leggen. En die bereid zijn om elk vanuit hun eigen ervaringen naar mogelijke oplossingen te zoeken.
Maar de oplossingen komen zeker niet alleen vanuit de Werkgroep of het lokale beleid. Iedereen in onze samenleving kan met zijn eigen mogelijkheden en vanuit zijn eigen positie in de maatschappij zijn steentje bijdragen. En het belangrijkste daarbij is dat we niet oordelen maar luisteren en mensen in armoede als volwaardige gesprekspartners betrekken bij het zoeken naar oplossingen.
Want zij ervaren de problemen elke dag en zij zullen uiteindelijk ook met de oplossingen aan de slag moeten kunnen om hun cirkel te doorbreken. Dit is geen gemakkelijke taak maar als er bereidwillige handen zijn onderweg geeft dat toch heel wat meer kans op slagen.
We hebben de wensen verzameld en voorgelezen. Daarna worden ze opgehangen in de wensboom. Een grote boom waar veel wensen in kunnen. Maar toch een boom die nog heel wat kan groeien. En zo hopen we natuurlijk ook dat we de groep mensen kunnen laten groeien die samen met ons werk willen maken van minder armoede in de toekomst.
We hopen natuurlijk ook de samenwerkingen verder te kunnen laten groeien. De samenwerking tussen mensen onderling, tussen mensen en diensten en tussen diensten onderling. Want we merken dagelijks dat een goede samenwerking één van de belangrijkste voorwaarden is voor een geslaagd hulpverleningsproces.

17 oktober

Terug naar overzicht